Competities en toernooien

Interne competities

De twee schaakgroepen A en B spelen elke week apart in de interne competities. Wie de groepswinnaar B wordt, promoveert in een volgend seizoen naar schaakgroep A. De geselecteerde schaker A wordt dan in de schaakgroep B geplaatst.

Elk jaar strijden de TOG-ers van de twee schaakgroepen A en B vier keer om clubkampioen Snelschaken van de klassen A en B te worden. Dit toernooi is alleen open voor de leden, daarom bevatten twee wisselbekers dan ook de namen van de TOG-ers.

Externe competities

In het seizoen doet het team van achttallen één keer per maand mee aan de SGA-competitie die duurt van oktober tot en met mei. Dit team komt uit in de vierde klasse van SGA. Het zestallen team schaakt in de KNDSB-competities vier keer per jaar om het clubschaakkampioenschap.

Toernooien

KNDSB Schaken organiseert het Open NK Snelschaken één keer per jaar voor iedereen. Dus ook niet-leden zijn dan welkom. Het gaat om een individueel kampioenschap voor het snelschaken.

De dovensportbond KNDSB zet het Rapid toernooi ook op de kaart. Gespeeld wordt in zeven rondes met 15 minuten denktijd per persoon per partij. De clubwinnaar krijgt dan de beker. Daarnaast worden er nog 1ste, 2de en 3de prijzen uitgedeeld aan degenen die de meeste ratingpunten hebben gemaakt.

In Nederland vinden diverse schaaktoernooien plaats, zoals het bekende Tata Steel-toernooi. Daar spelen grootmeesters, maar ook amateur-schakers doen mee. Voor onze TOG-ers is het ook belangrijk om daar aanwezig te zijn om onszelf zichtbaar te maken en namens de dove sporters.